Huis & Tuin

Een blokhut kopen: Vijf aspecten waar je rekening mee moet houden

Een blokhut voegt veel charme en persoonlijkheid toe aan jouw woning omdat die omgetoverd kan worden tot een knusse zithoek, handige studeerkamer of tweede bureau. Voor welke reden je ook een blokhut wil installeren in jouw tuin, die zal ongetwijfeld een zeer goede investering zijn. Als je van plan bent om een hut te kopen, om aan jouw trendy houten terras toe te voegen, is het wel belangrijk dat je rekening houdt met enkele elementen om ervoor te zorgen dat de blokhut perfect bij jouw tuin, budget en wensen past. Om je op weg te helpen geven we je hier vier grote aspecten en enkele kleintjes mee die je zeker in jouw achterhoofd moet houden als je een blokhut gaat kopen.

De vergunning

Voordat je een blokhut gaat kopen van Pineca.nl, is het belangrijk om te checken of je een vergunning nodig hebt. Check bij jouw gemeente of je een tuinhuisje mag plaatsen en aan welke voorwaarden (grootte, hoogte, etc.) dat moet voldoen.  

De grootte

Je wil misschien de grootste blokhut kopen die er bestaat, maar als jouw tuin het niet toelaat, kan het zijn dat je met een groot probleem komt te zitten. De maximale grootte van jouw nieuwe hut wordt bepaald door de grootte van jouw tuin. Daarbovenop moet je ook kijken welke spullen en benodigdheden je allemaal in die blokhut wil zetten. Als de blokhut de opbergruimte wordt voor jouw grasmaaier, tuingereedschap en meubels, dan moet de hut groter zijn dan moest die alleen maar gebruikt worden voor het stallen van enkele tafels en stoelen. Maak je er een tuinkantoor, praktijkruimte of gastenkamer van? Opteer dan voor een van de luxueuze en grote blokhutten. Zo eentje is ruim genoeg voor jouw bureau, bed, etc.

Het dak

De meeste mensen kiezen voor een plat dak omdat dat de meest betaalbare optie is. Zo’n dak zorgt voor een goede afwatering omwille van het afschot van 2%. Je kunt je dak waterdicht maken door het toevoegen van een easyroofing aluminium folie of dakleer. Wens je liever een schuin dak? Ga dan voor een lessenaarsdak of zadeldak, want ook deze daken zorgen ervoor dat het hemelwater snel afgevoerd wordt. Als het wat luxueuzer en specialer mag zijn, dan is een dak van western red cedar of een wolfskapdak echt iets voor je.

De deuren

We raden aan om steeds te kiezen voor een blokhut model waarbij de deuren niet snel nat worden. Hierdoor gaan de deuren lang mee en blijft de vorm van jouw blokhut behouden omdat die niet krimpt of uitzet. 

Nog enkele snelle aspecten

Als laatste willen we nog even ingaan op kleinere aspecten die ook van cruciaal belang zijn bij de aankoop van jouw blokhut. Zo moet je kijken naar:

  • De wanddikte: Een wanddikte van 28 mm is de meest populaire keuze, maar als je een blokhut wil met een lange levensduur, ga dan voor een dikte van 45 mm.
  • De vorm: Je kunt gaan voor een vijfhoekige, vierkante, rechthoekige, etc. blokhut.
  • Het ventilatierooster: Een blokhut is niet compleet zonder ventilatierooster, want dat zorgt ervoor dat vocht uit jouw blokhut kan ontsnappen.

De fundering: Onze professionals werken vaak met waterpas beton of tegels, want daardoor kan de blokhut snel en recht geplaatst worden.

Verder lezen?

Back to top button