Persoonlijke ontwikkeling

Wat doet een letselschade advocaat?

Een auto ongeluk, fietsongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet. Bij als deze schade- evenementen kun je gewond raken of kun je klachten overhouden. Hieruit kunnen beperkingen ontstaan, zoals op het gebied van werk, studie, hobby en het huishouden. Wordt door deze beperkingen schade geleden, dan spreken we over letselschade.

In Nederland kennen we een systeem waarin je gratis de hulp in kunt schakelen van een letselschadde advocaat, letselschadebureau of letselschade jurist. Bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Amsterdam na een fietsongeluk of een letselschade advocaat in Rotterdam bij een ongeluk in de haven van Rotterdam. Maar wat doet een letselschade advocaat eigenlijk?

Wat doet een letselschade advocaat?

Een letselschade advocaat inschakelen na een ongeluk of hondenbeet heeft een aantal belangrijke voordelen. Het belangrijkste voordeel dat u krijgt bij de inschakeling van een letselschade advocaat is dat u bij letselschade te maken krijgt met een letselschade jurist van een verzekeraar. Deze heeft veel kennis van het letselschaderecht en zal er alles aan doen om zo min mogelijk schadevergoeding uit te hoeven keren. Schakelt u een letselschade advocaat in, dan zal deze u vertegenwoordigen en ervoor zorgen dat u de letselschadevergoeding ontvangt waar u op grond van de wet recht op heeft.

Het inschakelen van een letselschade advocaat is dus in ieder geval belangrijk om ervoor te zorgen dat u een eerlijke schadevergoeding ontvangt. Maar een letselschade advocaat doet meer, deze:

  • Onderzoekt wie schuldig en aansprakelijk is bij letselschade als gevolg van een ongeluk
  • Stelt de tegenpartij aansprakelijk voor de letselschade die u als gevolg van een fietsongeluk of hondenbeet lijdt.
  • Stelt een schadestaat op. Hier worden alle letselschadeposten genoteerd die op uw situatie van toepassing zijn. Hierbij kunt u denken aan loonschade door arbeidsongeschiktheid, inkomensschade van een zelfstandig ondernemer en gemaakte en te maken medische kosten
  • Schakelt een medisch adviseur in. Na een ongeluk zijn er immers allerlei verwondingen en klachten. Een medisch adviseur beschrijft de medische klachten, zegt iets over de duur van het herstel en of er in de toekomst nog rekening gehouden moet worden met een toename van klachten en beperkingen
  • Voert de discussie en onderhandelingen met de verzekeraar over de hoogte van uw schadevergoeding.

Hoe kan het dat een letselschade advocaat kosteloos kan werken?

In Nederland kennen we een systeem waarbij je als letselschadeslachtoffer recht hebt op de hulp van een gratis letselschade specialist. Dit kan een advocaat zijn, maar ook een letselschadekantoor of een zelfstandig werkend letselschade jurist.

In Nederland is in de wet opgenomen dat als een ander aansprakelijk is voor letselschade van een ander, deze eerste de schade van de tweede dient te vergoeden. Onder deze letselschadevergoeding vallen ook de kosten van rechtsbijstand. Daarom kun je al slachtoffer van een ongeluk zelf kiezen door welke letselschade expert je je laat vertegenwoordigen.

De gratis hulp van een letselschade specialist geldt alleen in Nederland en nog een aantal Europese landen zoals Duitsland en Oostenrijk. In andere landen zul je zelf een letselschade advocaat moeten betalen. Daar wordt bijvoorbeeld gewerkt met no cure no pay. Bij deze constructie betaal je alleen als de aansprakelijkheid rond is en sta je een deel van je schadevergoeding aan de letselschade expert af.

Verder lezen?

Back to top button