Kleding & fashion

Zo vind je de ideale wandelschoenen voor jou

Wil jij graag vaker en langer gaan wandelen? Dan heb je natuurlijk goede wandelschoenen nodig, anders houden je voeten het niet lang vol. Wees echter niet te snel met het aanschaffen van een paar wandelschoenen. Er zijn namelijk een hoop soorten schoenen waar je uit kunt kiezen en om comfortabel te kunnen wandelen moet je wel de juiste keuze maken. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe wandelschoenen!

Wat voor soort wandelschoenen heb je nodig?

Als eerste is het verstandig om te bepalen wat voor soort wandelschoenen je precies nodig hebt. Voor verschillende soorten wandelingen bestaan ook verschillende soorten schoenen. Het lopen van een Vierdaagse is bijvoorbeeld heel anders dan het maken van boswandelingen of het wandelen in de bergen. Er is een systeem bedacht om soorten wandelschoenen te onderscheiden, namelijk het ABCD-systeem. Hierbij is A het lichtste type en D het meest stevige type. Inmiddels zijn daar ook nog de tussencategorieën A/B en B/C bij gekomen. 

  • Categorie A: Deze categorie bestaat vrijwel alleen uit lage wandelschoenen en is geschikt voor wandelen op vlak en effen terrein. Ideaal om in Nederland mee over de hei te lopen of een stedentrip te maken. 
  • Categorie A/B: Deze categorie bestaat voornamelijk uit hoge of halfhoge wandelschoenen, die ontworpen zijn voor terreinen zoals Zuid-Limburg of de Belgische Ardennen. Ze zijn gemaakt voor oneffen grond en beschermen daarom de enkels beter.
  • Categorie B: Deze categorie bevat de klassieke bergwandelschoenen. De zool van deze schoenen is stijver dan die van de lichtere categorieën. Categorie B is ideaal als je allround wandelschoenen wilt hebben. Je kunt ermee wandelen in de Alpen, maar ook gewoon in het vlakke Nederland. 
  • Categorie C en D: De categorieën boven de B zijn niet bedoeld voor recreatieve wandelaars, maar voor bergbeklimmers en alpinisten. 

Waterdicht of niet waterdicht?

Je zou misschien zeggen dat waterdichte schoenen vanzelfsprekend de beste keuze zijn, maar dat ligt aan de situatie. Veel wandelschoenen beschikken over een waterdicht en ademend membraan, dat de schoenen waterdicht maakt. Voor mensen die snel zweetvoeten hebben of last hebben van warme voeten, is dit echter niet altijd positief. Weet je dat je eigenlijk alleen maar op pad gaat bij mooi weer? Ook dan is het niet per se nodig om voor waterdichte schoenen te gaan. Wil je liever geen waterdicht membraan in je wandelschoenen? Dan kun je het beste kiezen voor schoenen met zo min mogelijk naden. Als je deze wat vaker insmeert met wax, zullen ze voor een groot deel waterdicht zijn, zonder het gebruik van een membraan. Bij de meeste schoenen met membraan is het membraan uitneembaar, dus je kunt er ook altijd voor kiezen om het eruit te halen bij mooi weer.  

Verder lezen?

Geef een reactie

Back to top button