Gezelligheid

Bewust en mindful wijn drinken: wat levert het je op? 

We staan tegenwoordig steeds bewuster in het leven: we hebben een bewuste leefstijl, bewuste eetgewoonten, we zijn ons bewust van de impact die we hebben op de natuur, én ook van wat voor producten we kopen en hoe we omgaan met bepaalde gewoonten, zoals wijn drinken. 

Dat bewustzijn over wijn kan zich op meerdere manieren uiten. Je kunt daadwerkelijk bewuster een keuze maken op welke momenten je wijn wil drinken, maar je kan ook bewust een wijntje kopen die biologisch is geproduceerd. 

En dan is er nog de hype mindfulness wijn drinken, oftewel: met al je zintuigen de wijn proberen waar te nemen.

Al deze vormen van bewustwording zijn een positieve ontwikkeling. Maar waarom is bewust wijn drinken beter voor je gezondheid, en hoe leer je bewuster je wijn te kopen en echt van dat glas wijn te genieten? Dat lees je in dit artikel!

Bewuste keuze

In feite is iedere bewuste keuze een gezondere keuze, omdat je dan immers twee keer over de kwestie hebt nagedacht. Het bewustzijn begint bij alleen wijn drinken als je er écht zin in hebt, zo zul je dat heerlijke glaasje rode, witte of mousserende wijn automatisch ook meer waarderen. Win-win! 

Weet wat je koopt

Bewuster omgaan met wijn houdt niet alleen in dat je een bewuste keuze maakt of je wel of niet vanavond aan de wijn gaat. Het kan voor jou ook betekenen dat je je wat meer verdiept in waar je wijn vandaan komt en of deze wel op een milieuvriendelijke en eerlijke wijze is geproduceerd. Als je een biologische wijn koopt in plaats van een zogenaamde ‘fabriekswijn’ uit de supermarkt, ben je sowieso al gezonder bezig. Omdat aan biologische wijnen zo min mogelijk schadelijke stoffen, sulfieten en chemische bestrijdingsmiddelen worden toegevoegd, doe je iets goeds voor jezelf én voor de natuur. 

Bewust wijn drinken in de praktijk: hoe werkt het ?

Dan is er ook nog het bewust wijn drinken in de praktijk, oftewel de manier waarop je een wijntje drinkt als je hem eenmaal hebt ingeschonken. Dit kun je heel makkelijk eens thuis proberen, simpelweg door al je zintuigen te laten meedoen als je een wijntje drinkt. Wat voor kleur heeft de wijn, wat voor geur herken je, en wat proef je? Hoe voelt de structuur van de wijn aan in de mond? 

Kortom: blijf voor even met al je aandacht bij de wijn en geniet!

Verder lezen?

Back to top button