OntwikkelingGezondheidsklachtenLifestyle

De juiste ondersteuning voor je rug tijdens het zitten

Je kent vast en zeker wel een aantal momenten dat jij aan het werk bent achter je laptop en merkt dat je wat last krijgt van je rug. Dat kan natuurlijk aan meerdere dingen liggen dan alleen de stoel waar je op zit, maar het is wel een grote factor. Je houding is net zo belangrijk en kan met de juiste stoel goed gecorrigeerd worden zodat jij geen last hebt van rugpijn dat op lange termijn voor schade kan zorgen. In dit artikel vertellen we meer over de juiste ondersteuning voor je rug tijdens het zitten. 

Ergonomisch zitten

We weten allemaal dat de medische wereld ergonomie erg stimuleert. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Als je een baan hebt waar je lang op een stoel moet zitten is het belangrijk dat je niet in een verkeerde houding gaat zitten. Door een stoel te gebruiken die ergonomisch zitten stimuleert, zorg je er voor dat jouw spieren in beweging blijven en dus niet verstijven. Bovendien verminder je de kans op nek en/of rugklachten, wat veel fijner werken is. Hierdoor verhoog je jouw productiviteit en kun je efficiënter en gemotiveerder werken. 

Type bureaustoelen

Er zijn vele soorten bureaustoelen die je zou kunnen gebruiken. Nu gaan wij niet alles uitlichten, maar geven we wel wat informatie over een aantal bureaustoelen. Op het moment dat jij het uiterlijk van de stoel boven comfort zet, is het goed om te weten dat je designerstoelen gebruikt. Het zijn echte blikvangers wat natuurlijk nooit verkeerd is, maar het ergonomisch zitten wordt hier minder gestimuleerd wat niet zo comfortabel is.

Weet je van jezelf dat je lange dagen achter jouw computer zit en een goede zithouding wil blijven behouden zodat je diverse pijnklachten bespaart blijven, dan is het goed om te kijken naar een ergonomische bureaustoel die er voor zorgt dat jij de juiste ondersteuning krijgt van jouw stoel. In gevallen van een klein team kan het zijn dat er ook budget bureaustoelen zijn gekocht, die ergonomie wel stimuleren, maar dat minder doen dan de bureaustoelen die daar voor ingericht zijn.  Wil je echt genieten van een ergonomisch model, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar de Swopper

De Swopper is een verstelbare, ergonomische bureaustoel dat zonder rugleuning wordt geleverd. Dat komt omdat de Swopper het bewegen tijdens het zitten stimuleert. Omdat er geen rugleuning op zit, ben je meer bewust van je houding en blijf je dus in beweging, wat goed is voor je lichaam. De Swopper is een ideale stoel om te gebruiken voor alle werkplekken waar je voornamelijk zit. 

De voordelen van een ergonomische stoel

Los van de ondersteuning, geniet je van meerdere voordelen omtrent het gebruik van een ergonomische stoel. Je kunt dus klachtenvrij zitten, maar ook meer productiviteit ervaren aangezien het comfort is verhoogd. Je kunt veel gemotiveerder aan het werk zonder dat je last hebt van een stijve nek en/of rug. Bovendien geniet je van veel meer bewegingsvrijheid en variatie. Het gebruik van een ergonomisch stoel zorgt er ook voor dat je doorbloeding flink verbetert. 

Ook vermindert het stress, wat natuurlijk de nummer één dooddoener is op de werkvloer. Op het moment dat het druk is en jij al last hebt van je rug, nek en gewrichten, de werkdruk hoog ligt en je hoofdpijn krijgt van de stress, is het wel zo welkom om een stoel te gebruiken die een aantal van die pijnpunten kan wegnemen zodat jij zo comfortabel mogelijk kan werken. Kanttekening is wel dat je daardoor met de juiste intentie een ergonomische stoel moet gebruiken, en bewust bent van hoe je zo’n stoel moet gebruiken. 

Verder lezen?

Back to top button