Natuur & gebied

De voordelen van Agri-pv voor de landbouw

Agri-pv is een vrij nieuw begrip binnen de agrarische wereld. Het is een duurzame oplossing om zonne-energie op te wekken tijdens de gewoonlijke landbouwactiviteiten. Wellicht heb je ooit al eens een groot zonnepark gezien bij een boerderij, waarbij een hoeveelheid zonnepanelen worden geplaatst boven of tussen de gewassen. Het biedt de grondeigenaar een mogelijkheid om te verduurzamen. Bovendien vormt het ook een extra bron van inkomsten en wordt de veerkracht van de landbouw vergroot. 

Duurzaamheid

Dat we moeten verduurzamen weten we allemaal. Je denkt bij zonnepanelen waarschijnlijk dan ook aan de panelen op je eigen dak of op het dak van grote bedrijven. Dankzij agri-pv hebben ook boerenbedrijven de mogelijkheid om duurzame energie op te wekken, zonder dat het ten koste gaat van de gewassen of het vee. Agri-pv kent namelijk een aantal voordelen. Eén daarvan is dat de gewassen en het vee beter beschermd worden tegen allerlei weersinvloeden. De zonnepanelen vormen een soort dakje boven de landbouwgrond, waardoor de gewassen beschermd worden tegen zware regenval, sneeuw of kou. Ook kan het vee schuilen onder de panelen als het regent. Een ander voordeel van agri-pv is dat de grond efficiënt wordt gebruikt. De landbouwactiviteiten kunnen namelijk moeiteloos doorgaan en tegelijkertijd wordt er zonne-energie opgewekt. 

Teelt boven en tussen de gewassen

Zonnepanelen op agrarische grond bieden de mogelijkheid om zowel boven als tussen de gewassen duurzame energie op te wekken. Teelt boven de gewassen houdt in dat er een soort groot afdak met zonnepanelen wordt geplaatst bóven de gewassen. Dit zonnepark wordt op een zodanige hoogte geplaatst dat trekkers er gewoon nog onderdoor kunnen rijden. Deze vorm van agri-pv is geschikt bij het telen van laag groeiende gewassen die niet veel zonlicht nodig hebben. Mochten er toch gewassen bij zitten die wat meer zonlicht nodig hebben, dan kan er gekozen worden voor speciale licht-doorlatende zonnepanelen. Deze vorm van agri-pv is ook heel geschikt in combinatie met vee, omdat de dieren onder het afdak kunnen schuilen en grazen. 

Ook is er een vorm om energie op te wekken tússen de gewassen. Er worden dan lange rijen met zonnepanelen geplaatst tussen de gewassen. Om voldoende zonne-energie op te kunnen wekken, is dan ook meer grond nodig. De zonnepanelen zijn bevestigd op draaibare onderstellen, waardoor zij mee kunnen draaien met de stand van de zon. 

Agri-pv voor de fruitteelt

Ook voor de fruitteelt kent agri-pv een aantal voordelen. De zonnepanelen kunnen boven de fruitbomen worden geplaatst, waardoor het fruit wordt beschermd tegen regen, hagel en wind. Bovendien wordt de temperatuur onder de zonnepanelen beter gereguleerd, waardoor de temperatuur stabieler blijft. Ook zijn de werkomstandigheden voor de plukkers een stuk beter; lekker droog en warm onder de panelen.  

Verder lezen?

Back to top button