Economie

Producenten en handelaren in landbouwmechanisatie hebben het moeilijk

Na een relatief goede periode zijn bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in landbouw- en grondwerkmachines in 2023 in zwaar weer terechtgekomen. De omzet in tractoren, graafmachines en aanverwante voertuigen is behoorlijk gekelderd en het einde lijkt nog niet in zicht. Bedrijven houden om meerdere redenen de hand behoorlijk op de knip en schaffen slechts het hoognodige aan.

Diverse oorzaken

Gerenommeerde bedrijven in de landbouwmechanisatie zagen in 2023 hun omzet behoorlijk teruglopen. Als oorzaken worden de oorlogen in Oekraïne en Israël genoemd, die ervoor zorgen dat het toekomstbeeld uiterst onzeker is geworden. Daar komen nog een aantal andere factoren bij. Zo is de rente in de afgelopen periode flink gestegen, waardoor lenen voor een grote aanschaf duurder uitpakt. Ook is allerminst duidelijk welke gevolgen de wereldwijde klimaatverandering zal gaan hebben voor de agrarische sector. Deze bedrijven leunen immers als geen ander op de natuur. Wanneer het te warm wordt, zullen bedrijven wellicht moeten omschakelen naar een ander type gewas op de akkers, met de daarbij komende veranderingen in het machinepark. Dit maakt de toekomst uiterst onzeker.

Flexibel werken

Veelal kunnen verschillende werkzaamheden met dezelfde machine worden gedaan, mits je als agrarisch bedrijf slim investeert. Wanneer je namelijk een basismachine aanschaft met voor elke klus een ander aanbouwdeel, kun je fors besparen. Het is hierbij ook heel goed mogelijk om die aanbouwdelen samen met een nabij gelegen bedrijf aan te schaffen. Vaak zijn dergelijke machines bij meerdere bedrijven van nut en kun je op die manier de kosten delen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat twee bedrijven elk een aanbouwdeel kopen, om ze vervolgens onderling te kunnen uitwisselen. Belangrijk is dan uiteraard wel dat beide bedrijven over een basismachine van dezelfde afmetingen beschikken.

Multifunctioneel

Je kunt er ook voor kiezen om het gebruik van dergelijke kostbare machines geheel binnen de eigen terreingrenzen te houden. In dat geval is het zaak om slimme keuzes te maken. Je kunt bijvoorbeeld een pelikaanbak aanschaffen, hetgeen door het multifunctionele karakter van dit werktuig een goede keuze is. Je kunt ze namelijk zowel op tractoren en minishovels als op verreikers monteren. Daardoor kun je er tal van werkzaamheden mee uitvoeren, van het verplaatsen van grote hoeveelheden gras of stro tot het laden en lossen van zand of grind. Een echter alleskunner dus, die zijn naam overigens dankt aan de karakteristieke vorm, die doet denken aan de bek van een pelikaan.

Verder lezen?

Back to top button