TuininspiratieHuis & TuinTuin

Hoe richt je een tuin goed in?

Tips voor het inrichten van je tuin!

Afijn, je hebt een mooie tuin en beschikt over relatief wat ruimte. Het enige wat nog moet gebeuren is de tuin versieren met mooie planten. Toch is het soms lastig om een tuin te stylen aangezien er honderden soorten planten op de aardbol bestaan. Je kunt natuurlijk langs een bloemenwinkel gaan en kijken of er iets bij je past, of je surft het internet door en doet wat inspiratie op. Want hoe richt je nu een tuin in?

Het tuinieren

Het tuinieren op zichzelf is een leuke hobby om te doen. Het is een manier van bezig zijn terwijl je rust creëert. Dat klinkt misschien raar, maar uit vele onderzoeken is gebleken dat tuinieren goed is voor de mentale gezondheid. Bovendien mag het eindresultaat zeker van zich doen spreken. Er zijn talloze hulpmiddelen voor je beschikbaar waarbij de geheimen van het tuinieren worden geopenbaard. Desondanks moet je wel rekening houden met waar je bepaalde planten plaatst en wat voor planten het zijn. 

Want je kunt jezelf even afvragen: “Waar zet ik struiken? Wat voor planten gebruik ik en wat voor kleuren combinaties wil ik? Dat soort vragen zorgen voor de nodige gedachtes over hoe jij je tuin graag voor je ziet. Als dat eenmaal helder is kun je namelijk doorgaan met het proces. Je kunt dan gaan kijken naar de oppervlakte van je tuin en vanaf dat punt beginnen met inspiratie opdoen in magazines of op het internet. 

Hoe groot is je tuin?

Het is belangrijk om te weten of je een kleine of grote tuin hebt. Als je een kleine tuin hebt, dan is het meest voorkomende probleem dat er inkijk en schaduw ontstaat. Houd er dan rekening mee dat je niet de gehele tuin moet volproppen met planten, maar dat je juist bewust planten gaat inslaan. Dus werk met verschillende compartimenten. Zo vergroot je de ruimte en heb je variatie in de tuin. 

Heb je een smalle tuin? Dan is het goed om ronde cirkels aan te brengen met plantenbakken en dergelijke spullen. Zo laat je de tuin groter ogen, maar ook heel strak. Heb je een lange tuin, maar niet zo breed? Dan is het handig om met diagonalen te werken zodat de tuin meer diepte krijgt. Bovendien kun je dus met verschillende planten werken. Heb je geen idee wat mooi bij elkaar staat? Dan kun je altijd gebruik maken van een borderpakket

Grote van je tuin

Wat voor tuin wil je?

Vraag jezelf altijd af wat voor tuin je nou eigenlijk wilt hebben. Er zijn relatief veel verschillende stijlen die je kunt overnemen. Wil je een tuin dat aantrekkelijk is voor dieren? Dan is het handig om je te verdiepen in de soorten beplanting die je neemt. Wij raden het je aan om bloemen en planten te gebruiken die veel stuifmeel bevatten. Ook kun je denken aan een Engelse cottagetuin en/of een wat oosterse stijl. 

Met de Engelse Cottagetuin heb je een gezonde mix aan struiken, beplanting, bomen en bloemen. Het is een vrij drukke tuin waar veel elementen bij elkaar terug komen. Vooral klimplanten zijn een groot onderdeel van deze stijl. Het is maar net waar je voorkeur naar toe gaat zodat je alvast kunt beginnen met het uitzoeken van een tuinstijl. Mocht je een cottage tuin willen, houdt er dan wel rekening mee dat het vrij druk kan ogen aangezien een cottagetuin heel aanwezig is. 

Wel of geen onderhoud?

Baseer je keus niet alleen op het eindresultaat. Je moet van jezelf wel weten of het tuinieren voor jou gemaakt is. Wat willen we daarmee zeggen? We willen zeggen dat je voor jezelf moet bepalen of je een tuin wilt hebben waar je veel onderhoud aan moet plegen, of juist zo min mogelijk. Ook dat kan veel invloed hebben op de tuin die je wilt hebben. 

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button