KlussenHuis & TuinWonen

Hoe moet je stucen?

Tips voor het zelf stucen van jouw muur of plafond!

Het stucen van een wand of plafond is nog best wel een klus. Met de juiste voorbereiding en kennis kun je de uitdaging aangaan en jouw wand of plafond zonder enige twijfel gewoon stucen. Het belangrijkste is, is dat je de juiste materialen, gereedschappen en technieken weet zodat je veilig en goed kunt stucen. In dit artikel geven we meer diepgang over het stucen, waarom stucen belangrijk is en waar je om moet denken. 

Controle punten

Het is belangrijk dat je goed controleert of de ondergrond van het oppervlak dat je wil stucen geschikt is voor het stucen. Dat betekent natuurlijk dat je het oppervlak in eerste instantie goed schoon en droog maakt. Mochten er losse delen zijn, verwijder die dan en zorg ervoor dat je zeker weet dat de ondergrond stabiel genoeg is voor het voorstrijkmiddel. De reden waarom we adviseren om dat te gebruiken is omdat het gips daardoor goed gaat hechten, wat voor een mooier eindresultaat zorgt. 

Als je het oppervlak wil gaan voorstrijken, is het aan te raden om dun aan te brengen over de volledige ondergrond, zodat je dat met de juiste ondergrond kunt aanbrengen zoals een blokkwast of vachtroller. Afhankelijk van wat voor middel je gebruik staat er hoe lang je het moet laten drogen, desondanks wordt er geadviseerd om het minstens 2 uur lang te laten drogen. Als dat eenmaal is gebeurd, kun je beginnen met het maken van gips die vervolgens op het oppervlak aangebracht moet worden. 

Het stucen 

Op het moment dat de gips gereed is voor gebruik, kun je beginnen met het aanbrengen ervan op het oppervlak. Het is belangrijk dat je direct gebruik maakt van een rei-lat om de aangebrachte substantie vlak te maken. Met een rei-lat  haal je het teveel aan gips weg, wat ervoor zorgt dat de wand of plafond dat je hebt ingesmeerd, egaal blijft. Vervolgens herhaal je dat proces net zo lang totdat je alles hebt ingesmeerd met gips. Mochten er oneffenheden zijn, dan kun je die aanvullen met wat gips en met de rei het weer corrigeren. 

Is dat eenmaal gedaan, pak een spackmes en houd het mes in een hoek van 45 graden zodat je het gips glad kunt trekken. Werk van boven naar beneden zodat je optimaal resultaat kunt behalen. Als dat proces eenmaal is afgerond kun je beginnen met het natmaken van de muur. Gebruik dan een schuurbord en maak met draaiende bewegingen de muur nat. Wacht tot het is opgedroogd en pak dan een pleisterspaan of spackmes erbij. Dan is het proces in principe klaar en heb je in een aantal simpele stappen jouw muur of plafond goed gestuct. 

Stucen vs behangen

Met stucwerk kun je jouw wandafwerkingen super strak krijgen. Een andere manier om wanden strakker te krijgen dan stucwerk is er niet. Gestucte wanden geven ook een moderne uitstraling en kan makkelijker herstellen dan wanneer je beschadigingen oploopt met andere wandafwerkingen. Het resultaat van stucwerk is in alle opzichten hartstikke mooi, het nadeel van stucwerk is wel dat als je er voor kiest om stucwerk met structuur te gebruiken, het lastiger te renoveren valt. 

Behangen gaat veel sneller dan stucen. Ook is het goedkoper en laat het de wand goed ademen waardoor er eventueel vocht uit de muur kan komen. Het nadeel van behangen is dat er met verloop van tijd dat bepaalde plekken kunnen gaan loslaten of dat er plooien ontstaan. Dat staat natuurlijk niet zo mooi, maar dat kan redelijk eenvoudig herstelt worden. Als je gaat behangen moet je er wel van bewust zijn dat er regelmatig scheuren kunnen ontstaan aangezien behang geen dikke laag heeft en daardoor wat makkelijker kapot kan gaan. Je kunt dat helaas niet meer herstellen. Stucen is daarom vaker de favoriet bij mensen.

Verder lezen?

Back to top button