AvontuurLifestyle

Hoe veilig de weg op gaan als je op vakantie gaat met de auto 

Vakantie is een tijd van vreugde en ontspanning. Als je met je eigen auto op vakantie gaat, is het belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen om je veiligheid en die van andere bestuurders en passegiers te garanderen. Hier zijn enkele belangrijke tips om in gedachten te houden voordat je de weg op gaat.

Verzekering

Voordat je op pad gaat, moet je ervoor zorgen dat al je autoverzekeringen up-to-date en geldig zijn. Controleer het eigen risico en eventuele aftrekposten op elke polis die je hebt. En sluit zo nodig een extra verzkering af, denk bijvoorbeeld aan een inzittendenverzekering. Op deze manier, als er iets gebeurt terwijl je onderweg bent, zoals een ongeval of diefstal, wordt je niet opgezadeld met onverwachte kosten. 

Bandenspanning

Het is essentieel om de spanning van je banden te controleren voordat je onderweg gaat. De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat de auto optimaal blijft rijden, vermindert de slijtage van je banden en zorgt voor stabiliteit tijdens langere ritten. Vergeet voor de zekerheid ook niet je banden te rouleren – zo verleng je de levensduur door de slijtage gelijkmatig over elke band te verdelen. 

Vergeet de belangrijkste documenten niet

Zorg ervoor dat al je documenten met betrekking tot het rijden in de auto – zoals registratiedocumenten, bewijs van autoverzekering, rijbewijs – bij je hebt wanneer je op vakantie gaat met de auto, zodat je niet wordt aangehouden en de documenten niet kunt overleggen. Controleer ook de vervaldatum van deze documenten voor het geval je ze moet verlengen. Je zal er op vakantie maar achterkomen dat je rijbewijs verlopen is.. 

Zorg ervoor dat je de verkeersregels van het land kent

Onderzoek waar mogelijk de verkeersregels van het land dat je gaat bezoeken voordat je erheen rijdt, zodat je van tevoren weet wat er van bestuurders wordt verwacht. Vergeet niet dat bijvoorbeeld verkeersborden kunnen verschillen, dus begrijpen hoe de lokale wetten werken is essentieel om veilig te blijven rijden in het buitenland. 

Doe een zomercheck

Laat indien mogelijk een monteur een volledige inspectie van je auto uitvoeren vlak voor vertrek – uitlaatsysteem controleren (op mogelijke lekken), olie verversen (indien nodig), remmen controleren (op goede werking), vloeistofpeil controleren (op water/koelvloeistof/remvloeistof/ stuurbekrachtigingsvloeistof) enz. Dit garandeert een vlotte rit zonder extra kosten voor reparaties langs de weg of erger nog – pech! 

Denk aan de EHBO-doos

Bij kleine ongelukjes kan een gevulde EHBO-kit tijd en zelfs levens redden! Zorg ervoor dat je alle essentiële items hebt, zoals verband in verschillende maten, wattenstaafjes, steriele gaasjes, schaar, pincet, antibacteriële doekjes/crème, latex handschoenen enz. Afhankelijk van de afstand tot medische hulp moeten er uiteraard meer artikelen worden meegenomen, dus het is het beste als voor elke reis vooraf een specifieke lijst wordt opgesteld. 

Neem voldoende water mee 

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens een reis in de zomer, vooral als de temperaturen hoog zijn! Met flessen water op de voor- en achterbank blijft iedereen goed gehydrateerd, vooral kinderen, want die hebben soms de neiging niet te drinken. Het nemen van voldoende water voorkomt ook vermoeidheid veroorzaakt uitdroging, wat weer kan leiden tot onvoorspelbaar gedrag achter het stuur. 

Door het volgen van deze eenvoudige stappen kan iedereen veilig aankomen op de gewenste bestemming zonder incidenten of zorgen tijdens de zomervakantie! Dus pak verstandig in, plan vooruit, blijf alert, houd je aan de snelheidslimieten, doe je gordel om en geniet van de mooie momenten met familie en vrienden in de wetenschap dat veiligheid altijd op de eerste plaats komt!

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button