LifestyleKoken & tafelen

Wat is een espresso én hoe maak je de perfecte espresso?

Koffie is er natuurlijk in veel soorten en maten te vinden. Veel mensen drinken het liefst een espresso: een sterk bakje, dat je de hele dag door kunt drinken. Maar waarom zijn we nu eigenlijk zo dol op espresso? En hoe maak je thuis de beste espresso? Lees verder om alles over het drankje te weten te komen

Wat is een espresso?

Allereerst willen we kort toelichten: wat is een espresso nu precies? Het gaat altijd om een klein kopje koffie, met een sterke en krachtige smaak. Er wordt maar weinig water aan toegevoegd: veel minder dan bij filterkoffie bijvoorbeeld. Het water wordt onder hoge druk door de koffie geduwd in een espressomachine. Dit geeft espresso de typische, intense smaak. Espresso is afkomstig uit Italië: toch wel het koffieland bij uitstek. Italianen drinken de hele dag door espresso’s – ze zijn er echt gek op.

Hoe maak je de perfecte espresso? De basis

Thuis lekkere espresso maken? Begin bij het begin: de bonen. Kies koffiebonen van een kwalitatief merk, zoals illy koffie. Dat proef je terug! Gebruik ook altijd verse koffiebonen: het malen doe je pas vlak voor het maken van de koffie. Zo blijft er meer smaak en aroma bewaard! Verder is het belangrijk dat er een mooie cremalaag ontstaat op je espresso. Dit is namelijk het bewijs dat je espresso op de perfecte manier is bereid! Wat zo’n laag precies is? Het zijn de vetten en suikers afkomstig uit de koffiebonen. Deze zijn onder hoge druk meegekomen. En dat is precies de bedoeling!

Nauwkeurig met inhoud en afstelling

De beste barista’s nemen het bereiden van een kopje espresso heel serieus – en dat kun jij thuis ook doen. Stop er liefde en aandacht in! Nauwkeurigheid is belangrijk bij de precieze inhoud en afstelling. Stel je koffiemaler en espressomachine op de juiste manier in: dit is per apparaat uit te zoeken. Zo moet de koffie fijngemalen zijn, om de meeste smaak te bewaren. Voor een kopje gebruik je achttien tot twintig gram gemalen koffiebonen. Bij zo’n 93,3 graden Celsius moet de koffie door het apparaat komen, met een druk van negen bar. Met een tamper moet de koffie worden aangedrukt in de filterdrager. De koffiemachine moet voor gebruik al zijn opgewarmd. De doorlooptijd mag niet langer dan een halve minuut zijn. Gebruik je een pistonmachine? Dan kun je deze details netjes in de gaten houden, zoals temperatuur en bar. Zo’n machine wordt dan ook wel gezien als dé espressomachine. Maar ook met (half)volautomatische koffiemachines kom je een heel eind.

Wat kun je nog meer met espresso?

Hoewel je een espresso gewoon zwart kunt drinken, zijn er nog meer opties. Je kunt er namelijk ook een cappuccino of een latte macchiato mee maken! Gebruik hier enkel een espresso voor, want andere vormen van koffie zijn eigenlijk al te waterig. De smaak van de krachtige koffie gaat perfect samen met de zoete eigenschap van de melk. Smullen maar!

Verder lezen?

Back to top button