OntwikkelingComputer & ICTOndernemenSoftware

Je hebt pas iets aan een website als hij online staat

Artikel highlights:
  • Hoe vind je een hostingbedrijf?
  • Waar moet je op letten?

Een website bouwen hoeft niet heel veel tijd te kosten. Althans, als je geen al te hoge eisen stelt. Je downloadt wat software of gaat online aan de slag. Binnen een paar uur, of soms zelfs een paar minuten, kan iedereen een site in elkaar draaien. Maar daar heb je op dat moment nog maar vrij weinig aan. Want die website, die staat op dat moment alleen nog maar op jouw computer. Niemand kan hem nog bezoeken. Om dat voor elkaar te krijgen, heb je webhosting nodig. Een hostingbedrijf zorgt er namelijk voor dat jouw website ook daadwerkelijk op het internet terechtkomt, en zo ook voor andere bezoekers toegankelijk wordt.

Hoe vind je een hostingbedrijf?

Als de hele wereld van internetsites nieuw voor je is, dan kan het je best even gaan duizelen. Je hebt een website gemaakt, en nu moet je er ook nog wat mee gaan doen voor hij online komt te staan. Heel lastig hoeft het echter niet te zijn. Er zijn genoeg hostingbedrijven die dit klusje voor je kunnen klaren, en duur hoeft dat ook niet te zijn. Hoeveel je betaalt, hangt meestal af van hoeveel bezoekers je per maand denkt te gaan ontvangen en soms van hoeveel data je website bevat. Een goede host kan je hier prima over adviseren. Ook de mate van service die je ontvangt zie je meestal terug in de prijs. Wil je downtime zo veel mogelijk beperken, en binnen hele korte tijd reactie als er even iets niet zo goed werkt? Dan betaal je vaak wat meer dan wanneer je minder hoge eisen stelt.

Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van een webhosting pakket moet je op verschillende dingen letten. Ten eerste op de prijs, want zeker als je website niet per se bedoeld is om geld mee te verdienen, wil je ook niet dat hij je te veel geld kost. Je hebt in dat geval waarschijnlijk ook maar een klein webhosting pakket nodig, genoeg om je site online te zetten, een normale hoeveelheid bezoekers te ontvangen en redelijk basic service.

Anders wordt het natuurlijk als je bijvoorbeeld een webwinkel start, of wanneer het om een andere reden van het grootste belang is dat je website altijd online kan zijn, en veel bezoekers tegelijk kan ontvangen. Je zal dan op zoek moeten naar een wat zwaarder pakket en wilt daar waarschijnlijk ook meer (technische) service bij ontvangen. Iedere minuut waarop je site niet, of niet goed werkt, kan je tenslotte geld of klanten kosten. Dat voorkomen, daar wil je best een beetje extra voor betalen.

Verder lezen?

Back to top button