Elektronica

Prepaid of abonnement? De voordelen op een rij

Prepaid simkaarten waren voor velen de manier waarop zij de overstap naar mobiel bellen hebben gemaakt. De meeste mensen hadden een prepaid simkaart voor hun allereerste telefoon in de tienertijd. Ook nu zien we dat met name jongeren en ook regelmatig senioren nog voor prepaid kiezen. Toch groeit ook weer het aandeel van andere telefoongebruikers. Maar waarom eigenlijk? Wat moet je je voorstellen bij prepaid bellen, sms’en en internetten? Welke voordelen levert het op? 

Wat is prepaid?  

In Nederland beschik je over verschillende mogelijkheden als je mobiel wilt bellen. Een van de meest gebruikte opties is het afsluiten van een abonnement. Hierbij kies je van tevoren voor een bundel en zolang je in deze bundel blijft, weet je wat je maandelijks aan telefoonkosten kwijt bent. Je kunt echter ook buiten je bundel bellen, sms’en en internetten, maar dat betekent wel dat je later een hogere rekening krijgt voorgeschoteld. Kies je voor een abonnement? Dan beschik je over twee opties: een abonnement met toestel of een sim only abonnement. Bij sim only betaal je enkel voor je bundel en regel je zelf de telefoon. Bij een abonnement met toestel krijg je een nieuw toestel op afbetaling. De kosten voor het afbetalen zitten bij je maandkosten inbegrepen. 

En last but not least… de prepaid kaart. Hierbij koopt de gebruiker een losse prepaid kaart en zet hier zelf tegoed op. Met dit tegoed kunnen sms’jes worden verstuurd, kun je bellen en internetten. Als het tegoed op is, moet je deze eerst opwaarderen voordat je weer verder kunt. Overstappen op prepaid is tegenwoordig een stuk gemakkelijker. Zo kun je tegenwoordig ook voor prepaid nummerbehoud kiezen. Dan hoef je zelfs je oude telefoonnummer niet op te geven en geniet je wel direct van de voordelen van prepaid. Handig! 

Voordelen van prepaid 

Maar waarom zou je kiezen voor prepaid? Prepaid heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van een abonnement. 

Op de eerste plaats omdat je de kosten veel beter in de hand kunt houden. Met een abonnement is het heel verleidelijk om dan maar een keer buiten je bundel te bellen. Helaas gebeurt dat soms heel vaak en betaal je daardoor meer dan je van plan was. Dit kan ook risico’s opleveren met tieners. Zij vertellen niet altijd dat ze al door hun bundel heen waren, waarna jij plotseling een gigantische rekening voorgeschoteld krijgt. Met een prepaid kaart is dit verleden tijd. Er kan simpelweg niets meer met de telefoon gedaan worden totdat deze opgewaardeerd is. Afgezien van het bellen van de alarmdiensten, dit kan ook als de telefoon geen beltegoed meer heeft. Hierdoor ben je genoodzaakt om meer op je belgedrag te letten en blijven de kosten beter binnen de perken.

Daarnaast kunnen prepaidkaarten anoniem worden gekocht. Je hoeft geen contract te ondertekenen. Je zit nergens aan vast. Dit is ook handig voor mensen die achterstallige schulden op hun naam hebben staan. Vaak is het dan niet mogelijk om een abonnement af te sluiten, maar kunnen ze met behulp van prepaid wel gewoon mobiel blijven bellen. 

Verder lezen?

Back to top button