GezondheidsklachtenGezonde balansLifestyleVerzorging

Persoonlijkheden zijn veelzijdig, maar zo zijn ook verslavingen

Wanneer je verslaafd bent aan alcohol of drugs, gaat afkicken men niet altijd even gemakkelijk af. Vooral wanneer het gebruik onderdeel uitmaakt van je dagelijkse routine.

Wanneer je geïnteresseerd bent in het afkicken bij Changes GGZ, worden twee locaties aangeboden waar je terecht kunt, namelijk: kliniek Breda en kliniek Zuid-Afrika. Een verslaving is veelzijdig en is daarom niet altijd gericht op alcohol of drugs. Bij Changes GGZ kun je voor verschillende verslavingen terecht. Maar ook bij eetstoornissen. In dit artikel lees je hier meer over. 

De start met een detox

Bij de afkickkliniek wordt de behandeling eerst gestart met een detox. Datgene waar je verslaafd aan bent, wordt eerst uit je lichaam gehaald. Dit betekent dat je enkele weken voor het trajectplan geen alcohol of drugs in je systeem mag hebben. Het detoxen heeft een positief effect op het lichaam, doordat je je lichaam ontdoet van schadelijke stoffen. Echter gaat het detoxen niet altijd zonder vallen en stoten. Zo kun je bijwerkingen ervaren, zoals hoofdpijn, misselijkheid, huidklachten, trillen en/ of angst. Hier zal het behandelteam van GGZ je mee helpen. Vanaf het moment je ‘ontgift’ bent, kan je herstel bij één van de verslavingsklinieken beginnen. 

Samen in het traject

Changes GGZ vindt het belangrijk dat je naasten ook worden betrokken bij je behandeling. Wanneer je verslaafd bent, wordt vaak niet alleen jij beïnvloedt maar ook de omgeving. Om je naasten te betrekken in je traject, wordt er een systeemtherapie gedaan. Hierbij wordt er verdiept in de onderliggende problemen van de verslaving. Vaak is een verslaving namelijk ontstaan als een gevolg van een situatie. In de systeemtherapie wordt er gesproken over omgevingsfactoren die mogelijk invloed zou kunnen helpen op de verslaving, namelijk: werk, school, religie en cultuur. Er worden ook familieavonden en individuele gesprekken, waarin de naasten op de hoogte worden gesteld van de stappen die gemaakt worden en welke impact dat heeft op jou. Hierdoor kunnen ze de verslaving beter begrijpen en begrip tonen voor de situatie. 

Kortom, bij een verslaving zoekt kan men professionele hulp inschakelen. De afkickkliniek Changes GGZ biedt meerdere locaties waarbij men terecht kan. Wanneer je bij één van de afkickklinieken terecht komt, wordt voordat het traject wordt gestart, begonnen met een detox. Wanneer je detoxt heb je een aantal weken geen gebruik gemaakt van detox en alcohol. Hier kunnen een aantal bijwerkingen bij optreden. Hierbij worden de naasten ook betrokken. Hierdoor kunnen ze verslaving beter begrijpen en begrip tonen voor de situatie.

Verder lezen?

Back to top button