Gezonde balansHealthVoeding

8 tips voor goede voeding en meer energie

Zorg met de juiste voeding voor meer energie en een gezonde balans!

Het hebben van energie en lekker in je vel zitten is voor een groot deel afhankelijk van jouw eetpatroon. Bij voeding is het meest van belang dat we ons bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houden om crashes te voorkomen. Daarnaast willen we de geproduceerde voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden. Waarom? Dat lees je hier! In dit artikel deel ik 8 tips voor goede voeding en meer energie.

Tip 1: Vermijd zoveel mogelijk snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten komen vaak als suiker het bloed in. Snelle koolhydraten zitten bijvoorbeeld in koekjes, snoepjes, vruchtensap, witte rijst en witte pasta. Het nadeel van deze snelle koolhydraten is onder andere dat je last krijgt van een zogeheten ‘after-dinner-dip’. Wat ervoor zorgt dat je energielevel juist daalt. Daarnaast zorgt het ook voor snaaigedrag en een verhoogde vetopslag wat op lang termijn niet goed voor het lichaam is.

Tip 2: Verkrijg een vast eetpatroon stimulerend voor je doelen

Niet iedereen eet alleen omdat hij of zij trek (of honger) heeft. Iedereen eet met een ander doel. Dit kan zijn omdat je wilt aankomen, spiermassa wilt kweken of juist wilt afvallen. Zorg voor een vast eetpatroon die stimulerend werkt voor jouw doel.

Om het doel te behalen is het van cruciaal belang dat je je houd aan het eetpatroon (of dieet). Dit kan zwaar zijn in het begin, maar zal op lang termijn zorgen dat jij beter in je vel gaat zitten. Zorg er wel voor dat je weet wat voor eetpatroon je kiest en goed onderzoek doet naar wat je eet voordat je zomaar ergens aan begint.

Tip 3: Vermijd zo veel mogelijk geproduceerde voedingsmiddelen

Vaak zit er in geproduceerde en bewerkte voedingsmiddelen veel toegevoegde suikers en (kunstmatige) stoffen welke niet goed zijn voor het menselijk lichaam.

Voorbeelden van dit soort geproduceerde en bewerkte voedingsmiddelen zijn dranken met suiker, de meeste pizza’s, witbrood, de meeste vruchtensappen, koekjes, snoep, chips en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoe verander je dit of hoe kan je hier beter op letten? Blijf zo dicht mogelijk bij de natuur! Drink genoeg water. Eet groentes en fruit (liefst uit eigen tuin). Eet volkoren brood in plaats van wit. Gebruik gezonde oliën zoals kokosolie, boter, extra virgin olijfolie of avocado-olie.

Tip 4: Krijg voldoende onverzadigde vetzuren binnen

Onverzadigde vetzuren zoals omega 3, 6 en 9 zijn goed tegen hart- en vaatzieken. Ook zijn ze goed voor de ogen en de hersenen. Zeker niet weg te denken bij een goed voedingspatroon!

Deze omega vetzuren zitten het meest in vette vissoorten, zoals zalm, haring en sardines. Ook zitten er veel onverzadigde vetzuren in lijnzaadolie, walnoten, zeewier, avocado, groene bladgroente en sommige eieren.

goede voeding en meer energie

Tip 5: Voorkom zoveel mogelijk zoetmakers

Zoetmakers worden gezien als goede vervangers voor suiker, maar zijn in vele gevallen gewoon net zo slecht als (of nog slechter dan) suiker. Vergis je hier dus niet in en zorg dat je hier niet te veel van binnenkrijgt.

Tip 6: Mogelijk intermittent fasting

Intermittent fasting is vasten met tussenpozen of periodiek vasten. Het is tegenwoordig een grote hype in de wereld van gezond leven. Wanneer je doet aan intermittent fasting mag je bijvoorbeeld maar 12 van 24 uur eten. De overige 12 uur mag je wel water drinken maar niet eten of iets dergelijks.

Intermittent fasting heeft vele voordelen voor lichaam en zelfs geest. Je kunt gewicht verliezen, het is beter voor je darmen, het is goed voor je lichaamscellen en het brengt je hormonen in balans. Ook meer energie en beter in je vel zitten was voor mij een voordeel van intermittent fasting.

meer energie

Tip 7: Eet voldoende calorieën op basis van je TDEE

TDEE staat voor ‘Total Daily Energy Expenditure’ en is de graadmeter voor jouw dagelijkse caloriebehoefte in combinatie met jouw dagelijkse activiteiten en sport (bereken jouw TDEE via tdeecalculator.net). Dit is cruciaal wanneer jij meer spiermassa wilt opbouwen, maar ook om goed in je vel te zitten.

Wanneer jij niet aan jouw dagelijkse TDEE komt is de kans enorm groot dat je lager in je energie zit. Je verbruikt dan namelijk meer dan dat je binnenkrijg. Dit is dus een van de belangrijkste dingen voor het hebben en krijgen van meer energie.

Tip 8: Hydrateer jezelf voldoende

Het is belangrijk om voldoende water per dag te drinken. Ons lichaam bestaat voor 70% uit water en ons bloed zelfs uit 94%(!!). Heel gek is het dan ook niet dat ons lichaam op dagelijkse basis veel water nodig heeft.

Water is van levens belang en erg belangrijk om goed in je energie en vel te zitten. Zo zorgt water ervoor dat de hartslag regelmatig blijft, dat je weerstand goed werkt en mee kan met jouw bloeddruk.

Haal een bidon in huis en stimuleer jouw dagelijkse waterinname:

Bij voeding is het meest van belang dat we ons bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houden om crashes te voorkomen. Daarnaast willen we de geproduceerde voedingsmiddelen dus zoveel mogelijk vermijden en dicht blijven bij de natuur. Neem deze tips mee en zorg dat je je weer stukken beter voelt!

Verder lezen?

Back to top button