Kantoorartikelen

Hoe de juiste kantoormeubelen bijdragen aan de gezondheid

De gezondheid en het welzijn van je medewerkers zijn van cruciaal belang voor de productiviteit en het succes van je bedrijf. Een van de factoren die hieraan kunnen bijdragen, zijn de kantoormeubelen. De juiste kantoormeubelen kunnen op verschillende manieren bevorderend zijn voor de gezondheid van je werknemers.

Ergonomische stoelen en bureaus

Ergonomisch ontworpen stoelen en bureaus dragen bij aan een goede houding en verminderen de kans op rug- en nekklachten, een veelvoorkomend probleem bij kantoorpersoneel. Een ergonomische bureaustoel ondersteunt de natuurlijke kromming van de rug. Bij een ergonomisch bureau is het mogelijk om de hoogte aan te passen aan de individuele behoeften van de gebruiker. Ook de verschillende spieren in het lichaam zijn gebaat bij een correcte zithouding.

Zit-stabureaus

Hoewel een correcte zithouding bijdraagt aan de gezondheid van medewerkers, kan langdurig zitten leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Er is reeds een link vastgesteld tussen zittend werk en het risico op onder meer diabetes, hartziekten en obesitas. Daarom is het belangrijk om af en toe eens recht te staan. Dit kan bijvoorbeeld met een zit-stabureau. Dit geeft werknemers de mogelijkheid om gedurende de dag van houding te veranderen, wat kan helpen om deze gezondheidsrisico’s te verminderen.

Voldoende opbergruimte

Een opgeruimd bureau draagt bij aan een opgeruimde geest. Door voldoende opbergruimte te bieden, denk maar aan ladeblokken en kasten, kunnen werknemers hun werkplek netjes houden. Dit kan stress verminderen en de concentratie verhogen. Tegelijkertijd voorkomt het dat allerlei spullen blijven rondslingeren, waardoor iemand hierover zou kunnen struikelen. En zo draagt een opgeruimde en nette werkplek bij aan de gezondheid.

Voorkomen van hoofdpijn en vermoeide ogen

Goede verlichting is cruciaal voor het voorkomen van oogvermoeidheid en hoofdpijn. Kies voor dimbare bureaulampen, zodat werknemers de lichtintensiteit kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften. Uiteraard dient het ook goed te zitten met de algemene verlichting en dient er voldoende natuurlijk daglicht op de werkplek aanwezig te zijn. Positioneer kantoormeubelen zo dat natuurlijk daglicht niet wordt versperd.

Meerwaarde van geluiddempende kantoormeubelen

In een druk kantoor kan geluidsoverlast leiden tot stress, een verminderde concentratie, hoofdpijn en vermoeidheid. Geluiddempende of akoestische kantoormeubelen, bijvoorbeeld akoestische scheidingswanden en concentratiecabines, kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de akoestiek in de ruimte. Deze meubelen absorberen geluid en verminderen zo de algemene geluidsniveaus. Dit kan leiden tot een rustigere, meer geconcentreerde werkomgeving. Bovendien kan het verminderen van onnodige geluidsprikkels de stress verminderen en de mentale gezondheid van werknemers verbeteren.

Kantoormeubelen die beweging aanmoedigen

Een gebrek aan beweging kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom bieden sommige werkgevers mogelijkheden aan om te sporten op het werk. Beweging kan echter ook in de kantooromgeving worden geïntegreerd. Actieve kantoormeubelen, zoals fietsstoelen of balstoelen, kunnen hierbij helpen. Fietsstoelen kunnen worden gebruikt tijdens vergaderingen. Deze stoelen hebben een ingebouwd pedaal, waardoor werknemers kunnen bewegen terwijl ze zitten. Dit bevordert niet alleen de fysieke activiteit, maar kan ook de bloedsomloop en de concentratie. Balstoelen zijn een andere optie. Deze stoelen stimuleren subtiele bewegingen om in balans te blijven en helpen zo om de spieren in de rug te versterken. Ze kunnen ook helpen om de houding te verbeteren, wat rug- en nekklachten helpt te voorkomen.

Verder lezen?

Back to top button