Kleding & fashion

Hoe vind je geschikte schoenen voor je peuter?

Peuters groeien snel, en hun voeten doen dat ook, dus is het essentieel om ervoor te zorgen dat ze de juiste schoenen dragen om die groei te ondersteunen. Het kan soms lastig zijn om geschikte schoenen voor je peuter te vinden, zeker als je niet per se weet waar je op moet letten, maar daarvoor is dit artikel ook. Hier bespreken wij aan welke voorwaarden goede kinderschoenen moeten voldoen om ervoor te zorgen dat je peuter comfortabel kan rondlopen en de voetjes de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Waaraan moeten goede schoenen voor peuters voldoen?

Als ouder wil je natuurlijk dat je peuter goede schoenen draagt die zowel lekker zitten als orthopedisch verantwoord zijn. Maar hoe weet je of dat het geval is? De beste kinderschoenen voor peuters voldoen aan de volgende voorwaarden:

Om te beginnen moeten de schoenen flexibiliteit en bewegingsvrijheid bieden. Tenslotte zijn peuters constant in beweging en moeten hun schoenen met hen kunnen meebewegen. Op die manier kan de voet zich op natuurlijke wijze ontwikkelen en aansterken, om bijvoorbeeld platvoetjes te voorkomen.

Daarnaast is het wel belangrijk om te weten dat de voetboog juist voldoende ondersteuning krijgt, om een gezonde vorm van de voet te stimuleren. Bij het zoeken naar schoenen wil je daarom kijken naar modellen met een stevig maar flexibel zooltje op de plek van de voetboog.

Tot slot is het qua comfort goed om te kiezen voor schoenen van ademend materiaal. Leer of mesh bevordert de luchtcirculatie en zorgt ervoor dat de schoenen de hele dag lang lekker blijven zitten, zelfs als je peuter er maar op blijft rondrennen.

De juiste maat

Eén ander aspect van het kiezen van de juiste schoen dat zeker uitgelicht moet worden, is het bepalen van de juiste maat schoenen. Hiervoor kun je de volgende tips opvolgen:

  • Meet regelmatig de voetmaat op. Tenslotte groeien peuters snel, dus kan hun voetmaat ook snel veranderen. Vraag je je af hoe je de voetmaat van je kind kunt opmeten? Zet daarvoor eerst het ene voetje op een A4’tje en trek een trek bij de hiel en de tenen. De ruimte daartussen meet je op met een meetlint. Vervolgens doe je hetzelfde met het andere voetje, aangezien de voeten van kinderen niet altijd even groot zijn. Vervolgens kun je de resultaten vergelijken met een maattabel.
  • Zorg ervoor dat je voldoende ruimte overlaat voor groei. Een goede maatstaf is om ongeveer een duim extra ruimte bij de tenen over te laten, zodat de voet in de schoen kan blijven groeien zonder beklemd te raken. Vaak is het dan ook verstandig om een maat groter te kiezen.

Hoe weet je of de schoenen goed passen?

Als je eenmaal de juiste maat hebt gevonden ben je al een heel stuk verder, maar niet alle schoenen zijn natuurlijk aan elkaar gelijk. Daarom is het belangrijk om te kunnen beoordelen of de schoenen die je gekozen hebt ook daadwerkelijk goed passen. Daarvoor kun je het volgende doen:

  • Controleer of de hiel van de schoen goed aansluit op de hiel van je peuter. Anders kan er wrijving ontstaan, wat kan leiden tot ongemak en blaren.
  • Druk op de neus van de schoen. Als je net nieuwe schoenen koopt, is het belangrijk dat je op de neus kunt duwen zonder dat je ook direct te hard op de tenen van je peuter duwt. Anders zijn de schoenen te klein. Aan de andere kant: als je de tenen van je peuter helemaal niet voelt, zijn de schoenen zeer waarschijnlijk te groot en is het beter om een andere schoen of een kleinere maat te proberen.
  • Laat je peuter even in de schoenen rondlopen en let op de enkelbeweging tijdens het lopen. De schoenen moeten voldoende ondersteuning bieden om zwikken van de enkel en x-benen te voorkomen, maar ze mogen ook niet de natuurlijke beweging beperken.

Conclusie

In conclusie is het vinden van geschikte schoenen voor je peuter zeer belangrijk voor het waarborgen van de algehele gezondheid. Zorg er daarom voor dat je de voetmaat regelmatig opmeet om te voorkomen dat je peuter in te krappe schoenen rondloopt en kies schoenen die de juiste mate van ondersteuning bieden, zodat je peuter zich goed kan ontwikkelen.

Mocht je nog twijfels hebben, dan kun je natuurlijk altijd binnenlopen bij een gespecialiseerde schoenenwinkel. Het personeel daar zal de voeten van je kind graag opmeten en advies geven over de beste schoenen en schoenenmerken, zodat je zeker weet dat je peuter die schoentjes krijgt die hij of zij verdient.

Verder lezen?

Back to top button