Ontwikkeling

Wanneer sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?

Het is misschien niet je favoriete onderwerp, maar het is goed om te weten wanneer en waarom je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Het is namelijk een verzekering die op verschillende momenten in jouw leven van toepassing kan zijn. Wanneer sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?

Waarom is er een overlijdensrisicoverzekering?

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is wellicht niet iets waar je vaak bij stilstaat maar het is wel belangrijk om je alvast verder in te lezen in een ORV. Met een ORV zorg je voor financiële zekerheid van je nabestaanden. Mocht je namelijk komen te overlijden, dan ontvangen je partner, kinderen en andere nabestaanden een bedrag dat jij hebt verzekerd. Zo kunnen zij financieel verzorgd verder leven zonder dat ze last hebben van benarde situaties los van het rouwproces. 

Als je een ORV hebt afgesloten, dan ben je verzekerd zolang je binnen de termijn van de verzekering overlijdt. Als jij namelijk wegvalt, dan is er altijd nog geld beschikbaar voor je nabestaanden om bijvoorbeeld de hypotheek te betalen. Een ORV kun je vrij voordelig afsluiten. Het is mogelijk om een ORV af te sluiten en te koppelen aan je hypotheek. Op deze manier weet je zeker dat je nabestaanden onbezorgd kunnen blijven wonen. 

Welke keuzes maak je bij het afsluiten van een ORV?

Het is goed om jezelf af te vragen bij welke leeftijd je gaat beginnen met het afsluiten van een verzekering. Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zijn er aantal keuzes die je moet maken. Je zult moeten bepalen welk bedrag je wil verzekeren, welke soort overlijdensrisicoverzekering, de looptijd van de verzekering en of je een tweede persoon wil verzekeren.  Deze keuzes hebben allemaal invloed op de maandelijkse premie. 

Verschillende soorten overlijdensrisicoverzekering

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen waar je naar zou kunnen kijken. De belangrijkste soorten zijn: 

  • Overlijdensrisicoverzekering met gelijkblijvend kapitaal
  • Overlijdensrisicoverzekering met annuïtair dalend kapitaal
  • Overlijdensrisicoverzekering met lineair dalend kapitaal 

Als je ervoor kiest om jarenlang een vast bedrag te te verzekeren dat hetzelfde blijft, dan is een ORV met gelijkblijvend kapitaal het meest voor jou geschikt. Dat komt omdat de uitkering altijd gelijk is aan het verzekerde bedrag. Vaak is deze manier van uitkering ook toepasbaar om te koppelen aan je hypotheek. Wil je kiezen voor een annuïtair dalend kapitaal verzekerd kapitaal, dan is dat ideaal voor als je een annuïtaire hypotheek afsluit. Het uit te keren bedrag daalt elk jaar mee met de daling van je hypotheekschuld. 

Wil je een bedrag verzekeren dat elk jaar met een vast bedrag daalt? Dan kies je voor een lineair dalende ORV. 

Je moet ook nog kiezen voor een vaste of variabele premie. Kies je voor een vaste premie, dan blijft het de premie gelijk, hoewel het risico dat de verzekerde overlijdt steeds groter wordt. Je betaalt in het begin eigenlijk een te hoge premie. Terwijl je op het einde juist een te lage premie betaalt. De vaste premie is dus een gemiddelde premie. Premie die je in het begin te veel betaalt wordt gebruikt om de te lage premie aan het einde aan te vullen. Bij een variabele premie betaal je elke maand premie die past bij jouw leeftijd op dat moment. Omdat het risico dat je overlijdt steeds groter wordt, verandert de premie. Ook bij een variabele premie weet je vooraf wel precies hoeveel je elke maand betaalt. De premies staan al vast voor de verzekering start. Je krijgt hiervan een overzicht.

Welke premie variant het beste bij je past, hangt af van jouw situatie en wensen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om nu lagere maandlasten te hebben? En verwacht je dat je de hogere premies later wel kunt betalen? Dan is de variabele premie mogelijk een geschikte keuze. Betaal je liever elke maand dezelfde premie? Dan past de vaste premie misschien bij jou.

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button