Ondernemen

Uw gids voor een succesvolle bedrijfsexpansie naar Duitsland

Veel Nederlandse bedrijven in de grensregio kiezen ervoor om ook zaken te doen over de grens. Een onderneming uitbreiden naar Duitsland is daar een goed voorbeeld van. Duitse ondernemers doen graag zaken met andere bedrijven, maar dan wel als ze uit Duitsland komen. Door zaken te doen met lokale ondernemers, zijn de Duitse bedrijven aan minder beperkingen zoals regels en wetten gebonden. Het kan om die reden zeker lonen om een bedrijf naar Duitsland uit te breiden. Maar hoe kan dit het beste worden aangepakt?

Uitbreiden naar Duitsland

De meeste Nederlandse bedrijven die een onderneming naar Duitsland willen uitbreiden, kiezen ervoor om daar een GmbH te starten. Dit is de zogenaamde ‘Gesellschaft mit beschränkter Haftung’ en is vergelijkbaar met de Nederlandse bv. Het oprichten van zo’n bedrijf in Duitsland heeft wel wat meer voeten in de aarde. Zo is het onder meer noodzakelijk om naar de notaris te gaan en daar de statuten op te laten maken. In de statuten staat onder meer wat het doel is van de onderneming, wie de directeur is en wie de aandeelhouders. En dat is nog maar stap 1 van het proces.

Zakelijke rekening bedrijf Duitsland

Om te exporteren naar Duitsland, is het starten van een bedrijf in dat land de meest gangbare manier om uit te breiden. Maar als de statuten zijn opgemaakt, is het tijd om een zakelijke rekening te openen bij een van de Duitse banken. Hierna moet er een startkapitaal van minimaal 25.000 euro op de zakelijke rekening worden gestort. Van deze storting krijgt men een bewijs. Dat bewijs moet worden meegenomen naar de notaris. Deze zorgt ervoor dat de registratie in het handelsregister en Gewerbeamt in orde is. Dit kan pas nadat het geld op de rekening is gestort. Dit mag wel in twee delen.

Registraties

Nadat de registraties bij het Gewerbeamt en het Handelsregister zijn rond gemaakt, volgt er nog een aanmelding bij het Finanzamt. Dit is de Duitse belastingdienst. Net als in Nederland volgt er een bericht dat het bedrijf belastingplichtig is voor de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Als dit allemaal bevestigd is, kan het bedrijf officieel worden geopend. Het is dan nog wel zaak om Duits personeel te werven. Het lijkt alsof het opzetten van een Duits bedrijf snel en gemakkelijk is, maar in de praktijk neemt het behoorlijk wat tijd in beslag. Duits personeel vinden is lastig vanwege de krappe arbeidsmarkt in Duitsland, maar met een recruiter uit Duitsland maak je het een stuk makkelijker voor jezelf. Neem dus gerust de tijd om het bedrijf naar Duitsland uit te breiden!

Verder lezen?

Iets voor jou?
Close
Back to top button