Huis & TuinLifestyleOntwikkelingWonenWooninspiratie

Houtkachels in 2022, komt dat nog vaak voor?

Gebruik en voordelen van houtkachels

Een houtkachel is kan om verschillende redenen aangeschaft worden. Sommigen zien een houtkachel als een essentieel onderdeel van het interieur. Sommigen houden van de authentieke sfeer die de houtkachel afgeeft, het is maar net wat je zelf mooi vindt! Houtkachels zorgen voor een lekkere warme omgeving, uitstraling en een fijne sfeer. Anno 2022 is het nog steeds een groot onderdeel van vele huishoudens. 

Het nut van een houtkachel

Vele mensen denken dat een houtkachel zorgt voor hogere kosten. Maar, wist je dat als je op de juiste manier stookt, tot wel 50% energie bespaart? Houtkachels zijn een eyecatcher in huis. Ook, zorgt het voor een aangename warmte en een indrukwekkend vlammenspel. Het stoken gebeurt op een CO-2 neutrale manier, mits je wel weet hoe je moet stoken. voor elk huis is er wel een model dat binnen het interieur past en daarom is het leuk dat er geen standaard model is. Dus, het functionele nut, gecombineerd met het visuele is een groot pluspunt als je een houtkachel hebt. 

Verschillende soorten

Met vrijstaande, inzet-inbouw of hangende modellen kun je zelf bepalen wat voor jouw huis geschikt is. Soms kan het zo zijn dat jij het perfecte model hebt gevonden, maar het vanwege de situatie in je huis lastig kan zijn. Op basis van mogelijkheden in jouw huis, zal je een keuze kunnen maken omtrent de uitstraling van een houtkachel. Vrijstaande houtkachels kunnen gebruikt worden als er een beperkte ruimte. Ook, kunnen deze gebruik worden als het geplaatst moet worden in een bestaande schouw.

Als je iets exclusievers wilt, dan zou je kunnen kijken naar een draaibare houtkachel. Die zijn voorzien van een voet die gedraaid kan worden, waardoor het zich kan verplaatsen van positie waar het vuur gewenst is. Mocht je toch willen kiezen voor een hangende houtkachel, weet dat er dan meer dimensie in de ruimte wordt gecreëerd. Een houtkachel kan als ideaal middel gezien worden op het moment dat je een oude open haard bezit, kun je het omtoveren naar een HR open haard. Door deze switch te maken stijgt het rendement van 20% naar 80% of meer. 

houtkachel voordelen

De zogeheten speksteenkachels zijn anno 2022 erg populair. Dit zijn houtkachels die zijn voorzien van speksteen platen, die warmte uit het gestookte hout opslaan en urenlang uitstoten. Het is een kachel met een hoog rendement, wat op de lange termijn heel voordelig werkt. Dit model van houtkachels zorgt ervoor dat het huis snel, effectief en aangenaam is in gebruik. Als je een houtkachel gebruikt, hoef je ook geen gebruik te maken van de centrale verwarming. Je verbruikt minder CO2, wat beter is voor het milieu. Als je een liefhebber bent om jouw CO2- uitstoot te verminderen, dan is een houtkachel zeker een interessante investering.  

Rendement behalen

Op het moment dat je een houtkachel in huis hebt, dan is het belangrijk dat je daar zoveel mogelijk rendement uit kunt halen. Hoe hoger het percentage in rendement, hoe zuiniger de houtkachel. Als je wil bijdragen aan een schone Nederland, dan is het aanschaffen van een houtkachel wel een aanrader. Om je nog maar even te herinneren: Je kunt met de juiste kennis tot wel 50% besparen op je energie rekening, waardoor je veel meer geld blijft besparen terwijl je genieten van de warmte om je heen in huis. 

Op dit moment kun je het best kijken naar de volgende merken qua houtkachels: Dik Geurts, Vidat Triple, Jacobus 6, Wanders marvic, Wanders Black Pearl en Wanders Oak concrete. Die hebben op dit moment een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, waardoor je maximaal rendement behaald, kwaliteit en warmte behoud. Houtkachels zijn het totale plaatje in je woning! De ambiance, uitstraling en functionaliteit zorgen ervoor dat er ook in 2022 meer dan genoeg huizen de stap zouden moeten zetten naar een model. 

Verder lezen?

Back to top button