OndernemenBusinessEconomieOntwikkeling

Waarom kiezen voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Alles over de mogelijkheden van een aansprakelijkheidsverzekering!

Als bedrijf is het goed om je te verdiepen in welke verzekering voor jou van belang zijn. Tijdens werkzaamheden kunnen er altijd ongelukken gebeuren. Waaronder schade aan je eigen spullen of aan die van een ander. Op dat gebied kunnen de kosten nog meevallen. Echter, wanneer er letselschade ontstaat dan kan het snel oplopen tot hoge bedragen. Daar komt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij kijken.

Wat houdt de verzekering in?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is één van de belangrijkste verzekeringen om te hebben. Met deze verzekering verzeker je jouw bedrijf tegen claims op het moment dat je schade hebt veroorzaakt aan personen of zaken. De verzekering vergoedt dan de schade, waardoor je zelf er niet aan ten onder gaat op financieel gebied. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor als je eigen personeel en/of uitzendkrachten schade hebben veroorzaakt. Bovendien voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan op momenten dat er een discutabel moment is ontstaan. 

De stijgende groei met deze verzekering

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is steeds belangrijker geworden omdat er meer wordt stilgestaan bij de stijgende groei van ingediende claims. Maar, los van de claims is het bedrag wat bedrijven krijgen ook flink aan het groeien. Hierdoor zijn bedrijven zich steeds meer bewust van de noodzaak van een aansprakelijkheidsverzekering. Dan rest de vraag:” Welk bedrag moet ik verzekeren?” Je kunt meestal kiezen uit twee bedragen: € 1.250.000 of €2.500.000. 

Wie zijn er verzekerd met een AVB?

Om wat verwarring weg te nemen, een AVB staat voor aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Om terug te komen op de vraag wie er zijn verzekerd met een AVB hebben we het volgende te vertellen: De verzekerden met een AVB zijn de verzekeringsnemer, vennoten, firmanten, bestuurders, ondergeschikten, personeelsverenigingen en overige stichtingen die zich ontfermen over de verhouding tussen de verzekeringnemer en werknemer. Dat zijn er aardig wat denk je niet? Maar dat is ook meer dan nodig om je bedrijfsvoering gezond te houden. 

aansprakelijkheidsverzekering

Inloop en uitlooprisico

Het inlooprisico houdt in dat de schade is ontstaan voor de ingangsdatum en dat de schade na de ingangsdatum van de verzekering is gemanifesteerd en gemeld bij de verzekeraar. Bij het uitlooprisico ontstaat een schade binnen de verzekeringsperiode maar openbaart het zichzelf pas na de verzekeringsperiode.

Welke soorten aansprakelijkheidsverzekering zijn er? 

Er zijn verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen, maar de drie meest voorkomende zijn de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Dit zijn verzekeringen die wel eens met elkaar worden verward.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt financiële schade bij beroepsfouten. Stel dat je als IT-consultant het verkeerde advies geeft waardoor een programma pas maanden later van start kan gaan, dan kan de klant je aansprakelijk stellen voor de financiële schade van de vertraging. 

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is bedoeld voor bestuurders van organisaties, stichtingen en verenigingen. Je kunt als bestuurder foute beslissingen maken die vervelende gevolgen hebben. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ben je als bestuurder beschermd tegen schadeclaims na een dergelijke fout. 

Verder lezen?

Back to top button