5 tips: Zo houd je het warm tijdens de winterdagen
Jezelf warm houden tijdens de winterdagen? Let goed op!
De koude winterdagen komen er weer aan. Als het eenmaal begint af te koelen is het altijd maar weer de vraag:”Hoe blijf ik warm?”. De verwarming omhoog zetten kan altijd, maar de stookkosten onnodig verhogen terwijl je met 5 simpele tips hetzelfde kunt bereiken is weggegooid geld. Vandaar dat wij 5 tips hebben uitgelicht waarmee jij jezelf kunt warm houden tijdens de koude winterdagen.
Hoe werkt het lichaam?
De kern is heel simpel: Heb je het te warm? Dan moet je ervoor zorgen dat je afkoelt. Heb je het koud? Dan moet je zorgen dat je opwarmt. Doe je dat niet, dan zijn de gevolgen van dien en dat is wat je natuurlijk niet wil bereiken. Je lichaam heeft warmte nodig om te overleven. Je lichaam kan niet in leven blijven als je letterlijk bevroren bent van de kou, of onderkoeld ben geraakt. Je vitale organen hebben in deze koude maanden warmte nodig. Is het je ooit opgevallen dat jouw borst en hoofd niet koud aanvoelt in de winter, terwijl je handen en voeten dat wel zijn? Dat klopt. De warmte gaat eerst naar je hart en hersenen, waardoor sommige delen van je lichaam simpelweg pech hebben.
1. Draag een muts
Wist je dat 20% van alle warmte die je verliest, vanaf het hoofd komt? Daardoor is het best belangrijk om een muts te dragen terwijl het koud is. Zowel binnen als buiten is het handig om een muts te dragen, zodat je jouw hoofd lekker warm houd. Als gevolg besluit jouw lichaam om andere delen van je lichaam te verwarmen, waardoor je niet meer spontane rillingen krijgt en/of verkouden raakt omdat je het te koud hebt gehad. Dus onthoud, draag een muts zowel binnen als buiten en je zal merken dat je lichaam lekker warm blijft.
2. Zorg dat je energierijke voeding consumeert
Je hebt het vroeger vast wel gehad. Oma’s stamppot boerenkool, zuurkool of hutspot. Allemaal bronnen van energie die ervoor zorgen dat je lekker warm blijf. Voeding dat langzaam verteert, zorgt voor een langdurige verwarming van het lichaam. Lange koolhydraten zijn daarom essentieel om te eten, waardoor je in de winter er lang profijt van hebt. Kies je voor korte koolhydraten zoals bijvoorbeeld witte pasta, jam of snoep, dan is de kans groot dat je lichaam dat soort voedsel heel snel verteert.
Hierdoor krijg je als gevolg dat jouw lichaam veel sneller afkoelt en geen brandstof heeft om zichzelf op te warmen. Kies daarom voor lekkere wintergroenten. Als je bekend bent met hoe wintergroenten wordt geteeld, dan weet je dat deze groenten er lang over doen om te groeien, maar als tegenprestatie er ook lang over doen om te verteren. Dus, laat die stamppotten maar komen, want oma’s recepten zullen je versteld doen staan van wat er allemaal te eten en drinken valt in de winter. Goed water drinken en gehydrateerd blijven is ook erg belangrijk, zelfs in de winter.
3. Kleed jezelf met lagen
Hoe meer kleding je draagt, hoe beter de isolatie. Lichaamstemperatuur geeft warmte af aan de omgeving, dus hoe beter je weet dat vast te houden, hoe warmer je het dus zal hebben. Zorgt er dus voor dat de lucht tussen de kleding snel wordt opgewarmd. Het is super belangrijk om die lucht niet af te voeren. Anders behoud je geen warmte en dat is zonde. Het is handig om in de winter drie lagen kleding aan te doen. Je zou kunnen beginnen met thermokleding, normale kleding en als afsluiter een winddichte laag. Waarom in deze volgorde? Dat zullen wij hieronder uitleggen.
Thermokleding
Van thermokleding is het algemeen bekend dat het dicht op de huid zit en geen vocht vasthoud. Hierdoor zorg je ervoor dat er een dunne luchtlaag rond het lichaam wordt gevormd, die ervoor zorgt dat je snel opwarmt door je eigen lichaamstemperatuur. Ook zorg je ervoor dat de opgewarmde lucht minder snel wordt afgevoerd, waardoor er dus ook minder koude lucht van buiten naar je toestroomt. Dat is wel zo handig, want anders koel je af. Thermokleding zorgt er dus voor dat lichaamsvocht wordt afgevoerd, maar tegelijkertijd zorgt dat voor weinig tot geen transparantie dat afkoelt. Je blijft lekker warm en thermokleding zit ook nog eens lekker om het lichaam.
Normale isolerende kleding
Als tweede laag kun je ervoor kiezen om een mooi grote hoodie aan te trekken dat gepaard gaat met je broek. Heb je toevallig kleding dat met fleece of softshell materiaal is gemaakt, dan ben je al helemaal goed bezig aangezien deze isolerende materialen ervoor zorgen dat de tussenlaag van de stoffen je lichaam niet afkoelen. Je lichaamswarmte wordt goed vastgehouden en het overtollige aan lichaamswarmte dat overblijft, wordt afgevoerd zodat je het niet te warm krijgt. Ga dus al jouw kledingstukken bij langs om te kijken of één van die materialen erin verwerkt zitten.
Winddichte laag
Buiten is het natuurlijk koud. Maar de wind ook! De buitenlaag van je kleding zou dus wind en waterdicht moeten zijn zodat je niet afkoelt door de koude win en/of regen. Ga je kleding kast maar eens bij langs en kijk of je een winddichte jas, warmtepak of waterdichte jas kan vinden. Dat zal ervoor zorgen dat alle drie de lagen optimaal kan presteren zodat jij gedurende de dag lekker warm blijft. Het is wel belangrijk dat je kiest voor ademende kleding, zodat het vocht wat ontstaat, naar buiten afgevoerd kan worden zodat je kleding niet klam en koud wordt. De buitenlaag van je kleding is net zo essentieel als alle andere lagen!
4. Bewegen
Je bloedcirculatie op orde houden tijdens de koude winterdagen is een oefening op zich. Soms is het namelijk zo koud dat je jouw voeten en/of vingers niet kan bewegen. Beweging houdt je lichaam op temperatuur en zorgt er voor dat je bloedcirculatie op goed niveau blijft. Je spieren geven namelijk warmte af op het moment dat je ze beweegt. Sporten is niet per sé nodig, maar in beweging blijven wel. Je zou al kunnen beginnen met een simpel dansje in huis, traplopen en/of wat sport oefeningen nadoen. Hierdoor ben je meteen warmer en kun je weer verder gaan met de taak die je aan het doen was. Een eenvoudige en gratis manier om even warm te worden!
5. Vermijd verkoelende voeding
Als we het hebben over verkoelende voeding, dan denk je al gauw aan yoghurt, vers fruit, salades, alcohol en rauwe groenten. Als je fruit zou willen eten, zorg dan dat je een appel warm maakt met wat kaneel of kies voor stoofpeertjes. Hierdoor zorg je ervoor dat de maag warm blijft en de bron van warmte door je lichaam laat gaan. Kies daarom zorgvuldig wat je eet. Een warme pap van havermout of boekweit werkt effectiever dan een stuk koude komkommer. Maar die logica snap je zelf ook wel. Maak dus goed onderscheid naar wat lekker is en wat effectief is. Hierdoor voorkom je dat jezelf letterlijk de kou in eet.
Zo houd je het warm tijdens de winterdagen
Dit waren onze 5 tips om warm te blijven tijdens de winterdagen. Met deze 5 essentiële tips moet je zeker op wat stookkosten kunnen besparen en warm blijven met deze creatieve tips. De koude winterdagen hebben natuurlijk grote voordelen, denk maar aan een sneeuwwinter. Het mooie witte ijs dat alle bomen, velden en wegen versiert. Dat wil je natuurlijk meemaken, maar wel op een manier dat je lekker warm blijft. Gebruik deze 5 tips en je kan heerlijk genieten van de koude winterdagen.