Wonen

Een woning kopen of verkopen? Hier moet je op letten

Een huis kopen of verkopen doen de meeste mensen maar een enkele keer in hun leven. Het is dus niet verwonderlijk dat je er als eigenaar niet ‘goed’ in wordt. Onderhandelen over de prijs van een koopwoning of bepalen wat een redelijke prijs is als je verkoopt is gewoon heel lastig. Daarom laten verkopers zich vrijwel altijd vertegenwoordigen door een makelaar. Het wordt ook steeds gebruikelijker dat de koper dat eveneens doet. Natuurlijk blijft het nog altijd een transactie tussen koper en verkoper, maar met hulp en advies van een makelaar is de kans een stuk kleiner dat je je huis voor een te lage prijs verkoopt of dat je als koper te veel betaalt.

Wat doet de aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar in Gouda neemt allereerst de wensen van kopers met hen door. Hij of zij kan vervolgens de markt in de gaten houden of er een geschikt huis te koop komt. Makelaars weten dit vrijwel altijd eerder dan dat een huis op Funda staat. Met deze voorkennis heb je als mogelijk geïnteresseerde een voorsprong. Je kunt als één van de eersten een afspraak maken voor een bezichtiging en een bod doen. Natuurlijk kun je overboden worden, maar de aankoopmakelaar zal je adviseren over de prijs die het huis waard is. De aankoopmakelaar gaat uiteraard mee bij een bezichtiging. Daar zal de makelaar van de verkoper ook aanwezig zijn, eigenaren zijn er doorgaans niet bij.

Een goede verkoopmakelaar kan je veel geld opleveren

Voor de succesvolle verkoop van je huis schakel je een verkoopmakelaar Gouda in. Je kunt je huis ook zonder makelaar verkopen, maar dan moet je onder andere de bezichtigingen zelf doen. Kopers zijn vaak zeer kritisch en het is lang niet altijd leuk om te horen hoe je huis wordt afgekraakt. Kopers doen dat vaak om een lager bod te rechtvaardigen. Een verkoopmakelaar is geen belanghebbende en kan een huis ook goed aanprijzen als er bijvoorbeeld het nodige achterstallige onderhoud is. Bovendien kan de makelaar de positieve punten van het huis extra benadrukken om kopers te overtuigen. Zo lang er sprake is van krapte op de woningmarkt zal het in veel gevallen niet veel moeite kosten om een huis snel te verkopen. Maar je wilt er natuurlijk wel een zo goed mogelijke prijs voor krijgen.

Wanneer is de overdracht?

Als je huis verkocht is dan moet er een datum voor de overdracht worden afgesproken. Houd er rekening mee dat je op die datum ook daadwerkelijk je huis moet overdragen. Kijk dus goed wanneer je zelf in je nieuwe woning kunt trekken. Als er sprake is van nieuwbouw dan kan de bouw vertraging oplopen. Je kunt de kopers natuurlijk niet eeuwig laten wachten, dus moet je er in dat geval rekening mee houden dat je tijdelijk moet huren of je intrek moet nemen in een vakantiewoning. De kopers zullen op hun beurt ook hun huis verkocht hebben of de huur opgezegd. Dat moet dus allemaal een beetje naadloos in elkaar passen.

Verder lezen?

Back to top button