Huis & Tuin

Tuin winterklaar maken met deze tips!

De winter staat weer bijna voor de deur, maar heb jij het buiten ook al klaargemaakt voor de winter? Het is de hoogste tijd om er aan te beginnen. Als je er tijdig mee begint, dan valt het qua tijd ook reuze mee en dan kun je ook echt genieten van deze momenten.

Tuin aanpakken

Welke tuintrends van 2023 heb jij in jouw tuin toegepast? Goed om daar eens bij stil te staan, want de kans is groot dat jij daar de hele lente en zomer van hebt mogen genieten.

Tip 1: Insecten en egels willen schuilen…

De winter nadert en dan is het goed dat je ook aan de insecten en egels gaat denken. Als je veel snoeihout hebt en takken dan kun je alles op een hoop gooien en dan een schuilplek maken voor deze dieren. Het verteren gaat namelijk gewoon door in de winter en dan komt er een bepaalde warmte vrij. Dit hebben de dieren nodig om te overwinteren.

Tip 2: Uitgebloeide planten laten staan

Als je de uitgebloeide planten in je tuin eens laat staan, dan denk je misschien wat rommelig, maar dieren zijn jou dankbaar. Het zit namelijk vol met zaden voor de dieren in de winter, en ook dan moeten zij eten! Als er heel veel ligt dan kun je een deel weghalen en de rest laten liggen. Er mag namelijk wel wat liggen in de winter, dan houd je misschien wel een eekhoorn in de tuin. Ook andere dieren moeten ergens overwinteren en als je tuin het toelaat, dan heb jij een grote kans dat ze bij jou overwinteren. In de zomer heb je dan vaak ook weer veel vogels en geniet je van al dat moois in je eigen tuin.

Tip 3: Planten een andere plek geven

Sommige planten kun je verplaatsen en dus een andere plek geven. Dit is met name bij 2-jarige planten goed, zoals stokrozen bijvoorbeeld. Uitdunnen kan ook een optie zijn of gewoon verplaatsen zodat je volgend jaar nog meer planten hebt om van te mogen genieten.

Tip 4: Vijver onderhouden

Als je een vijver hebt moet je deze ook goed onderhouden en winterklaar maken. Je hebt bij een vijver altijd goede waterplanten nodig, wel een aantal verschillende. Maar je moet er ook voor zorgen dat je vijver wat open blijft en niet volledig dicht kan groeien. Insecten komen dan graag in je vijver en houden het ook mee schoon. Als je bezig bent in je tuin moet je ook op tijd pauze pakken en dan kan even ontspannen helpen zoals een online casino met PayPal openen en een spelletje doen.

Tip 5: Schoonmaken van nestkastjes

Als het broedseizoen klaar is dan kun je al beginnen met het schoonmaken van de nestkastjes. Het beste kan dat gedaan worden voor de koudere nachten. De vogels zullen het nestje later weer gebruiken om in te slapen. Schoonmaken wil zeggen de oude nestjes eruit halen en dan even goed borstelen met een beetje water. Dan even laten drogen en weer ophangen en dan kunnen de vogels het volgend jaar weer gebruiken.

Tip 6: Overige klusjes

Wat moet je nog meer doen om ervoor te zorgen dat de tuin winterklaar is? Misschien nog een laatste keer het grasmaaien? De ramen schoonmaken? De bladeren en takjes uit de dakgoten halen, de stoep misschien een keer vegen als er veel blad ligt? Het zijn vaak klusjes waar je de rest van het jaar wel aan denkt maar nog geen tijd voor hebt gehad. Maak voor jezelf een lijstje zodat je het weg kunt strepen als het klaar is. In de winter kun je ook veel buiten doen, maar het is ook fijn om dan te genieten van al dat moois om je heen.

Verder lezen?

Back to top button