EconomieBusiness

Alle voordelen van een energielabel voor je bedrijfspand

Wanneer je een bedrijfspand koopt is het belangrijk op een aantal dingen te letten. Een van de dingen waar je op moet letten is de energielabel. Naast de kosten die je maakt voor het kopen van een pand zijn er ook een aantal kosten die op de lange termijn gemaakt moeten worden.

Denk bijvoorbeeld aan renovaties van een gebouw, maar ook de energiekosten zijn heel belangrijk. De energielabel van je winkelpand of bedrijfspand geeft aan hoeveel geld je jaarlijks moet uitgeven aan energieverbruik. De waarde van een energielabel wordt bepaald door factoren als isolatie, zonnepanelen, verlichting en de Hr-ketel. 

Energiekosten besparen

Voor een bedrijf is het belangrijk dat er zo min mogelijk kosten worden gemaakt. Een groot deel van de kosten worden gemaakt voor de inkoop van goederen en het loon van personeel. Een groot deel van de kosten worden ook gemaakt voor het gebruiken van energie. Vooral in bedrijfspanden waar veel gebruik wordt gemaakt van elektronica kan het energieverbruik per jaar erg oplopen. Het is daarom belangrijk om naar het energielabel te kijken om een inschatting te maken van hoeveel je jaarlijks verwacht uit te geven aan energie. Een hogere energielabel zal zuiniger omgaan met energie waardoor je jaarlijks minder kosten maakt. 

Verhuur en verkoopprijs van een pand

Een goede energielabel heeft ook invloed op de verhuur en verkoopprijs die je kunt vragen voor een pand. Panden met een betere energielabel zijn namelijk gewild waardoor de prijs flink kan stijgen. Ook zullen hypotheken eerder afgesloten worden wanneer het gaat om een energiezuinig pand. Er zijn veel factoren die kopers aanmoedigen om een energiezuinig pand aan te schaffen waardoor de vraag naar deze panden omhoog gaat. Het is daardoor niet alleen makkelijker om een pand te verkopen of verhuren, kopers en huurders zullen elkaar ook overbieden waardoor de prijs die je kan vragen nog hoger wordt.

Voldoen aan verplichtingen

In veel gevallen is het als bedrijf ook verplicht om een energielabel voor een pand te hebben. Dit is het geval bij veel winkelpanden, showrooms, horecapanden en kantoorpanden groter dan 50 vierkante meter. Naast de eigen voordelen die je eruit kan halen is het ook zo dat je een boete kan oplopen wanneer je dit niet hebt. De boete kan oplopen tot wel 20.000 euro. Tijdens het bezitten van een pand let de RVO erop dat je in bezit bent van een label. Om de zoveel tijd wordt er willekeurig een aantal panden uitgekozen om de energielabel te controleren. Heb je nog geen energielabel? Vraag er snel eentje aan op EnergielabelVoorMijnPand.nl.

Verder lezen?

Back to top button