EconomieOntwikkeling

Energiebelasting: hoe zit dat?

De energieprijzen zijn hoger dan ooit en voorlopig lijkt dat niet te dalen; er wordt eerder verwacht dat de prijzen, vooral door het conflict tussen Oekraïne en Rusland, de komende tijd alleen maar zullen stijgen. Energierekeningen zullen dus ook veel hoger uitvallen dan eerdere jaren. Een beetje verlichting: we gaan wel wat minder energiebelasting betalen.

Compensatie

Hoewel het kabinet met Prinsjesdag in eerste instantie had aangekondigd dat de energiebelastingen omhoog zouden gaan, is dat gedeeltelijk teruggedraaid na de forse stijgingen van de inkoopprijs van energie. De prijzen zijn zodanig gestegen dat zelfs met dit belastingvoordeel je nog hoger uit zal komen dan eerdere jaren, maar zo is de stijging in ieder geval voor een deel gecompenseerd. Om te stimuleren dat mensen steeds minder gebruik maken van aardgas en meer van duurzame energiebronnen, wordt de belasting op aardgas wel hoger.

Verschillende delen

De energierekening bestaat altijd uit twee delen: de marktprijs en de belastingen. Die belastingen kun je vervolgens ook weer verdelen in drie delen: energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en de teruggave energiebelasting. Er is namelijk ook een vaste belastingteruggave van energie. Hier wordt ook nog btw over geheven.

Belastingvoordeel

Er wordt geschat dat een gemiddeld huishouden in 2022 ruim 500 euro minder energiebelasting betaalt. Dit zit deels in de belastingteruggave, het vaste bedrag wordt verhoogd naar 825 euro en dat betekent dat, ongeacht hoe groot je verbruik ook is, je een belastingvoordeel van 265 euro hebt. 

Goedkope energie?

Naast alle belastingen op energie betaal je dus ook nog de marktprijs. Bij een vast energiecontract zie je hier niets van terug en betaal je een vast bedrag per maand. Bij een variabel contract of een contract waarbij energie geleverd wordt tegen de inkoopprijs, heb je hier profijt van, óf je rekening wordt ineens een stuk hoger. Energie is relatief het meest voordelig als er veel groene stroom beschikbaar is, zoals wind- of zonne-energie. Als je dus niet wil dat je energierekening dit jaar hoger oploopt dan nodig, kun je daar natuurlijk wel slim gebruik van maken.

De energierekeningen zullen hoe dan ook stijgen de aankomende periode. Je kunt dus nog het beste zorgen dat je huis goed geïsoleerd is, zo min mogelijk gebruikt en efficiënt gebruik maakt van de actuele energieprijzen bij een variabel energiecontract.

De compensatie van de energiebelastingen die omlaag zijn gegaan, zijn hierin een klein voordeel, maar lang niet genoeg om de stijgende marktprijzen te balanceren. Toch energie besparen dus!

Verder lezen?

Back to top button